Hvad du IKKE skal skrive i dit CV

Saxo Merrild 11-12-2019 8:56 AM
Categories: Nyheder

 

Hvad bør du ikke inkludere i dit CV? Fordi ansøgninger typisk kun er en eller to sider lange, bør den kun indeholde ting, som er relaterede til lige netop det job, du søger. Der er noget information, som bør inkluderes i ethvert CV. Ligeledes er der også nogle ting, som man ikke behøver at tage med.  

Den rekrutteringsansvarlige bør kunne skimme dit CV og se dine kvalifikationer uden at vide alt om dig. 

En god tommelfingerregel er ”hvis du er i tvivl, så udelad det!”. 

Her er en liste over ting, som ikke bør være med i dit CV. 

 

Ordet ”CV” 

Navngiv ikke dit CV ”CV” eller Curriculum Vitae. Den rekrutteringsansvarlige behøver kun at tage et kig på det, for at vide hvilket slags dokument det er. Du behøver heller ikke gemme filen som ”CV”. Brug i stedet dit navn, så den rekrutteringsansvarlige ved, hvis CV det er med det samme. 

 

Datoen du skrev CV’et  

Nogle gør den fejl, at de sætter dato på deres CV. Den rekrutteringsansvarlige behøver ikke vide, hvornår du skrev dit CV. Datoer vedrørende tidligere uddannelser og ansættelser er de eneste, du behøver inkludere. 

 

Fotografi 

Mange virksomheder foretrækker, at du ikke inkluderer et fotografi, så de mere sikkert kan overholde love og bestemmelser så som ligebehandlingsloven, som sikrer at virksomheder ikke baserer deres ansættelser på et diskriminerende grundlag. En undtagelse er selvfølgeligt, hvis du ansøger om et model- eller skuespillerjob, hvor dit udseende har en betydning.  

 

Fysiske karaktertræk (Højde, vægt, osv.) 

Ligesom fotografiet, åbner dine fysiske karaktertræk døren for en lang række mulige diskriminationsanklager mod virksomheden. Virksomheder fortrækker derfor, at du ikke inkluderer nogen fysisk beskrivelse.  

 

Folkeskole og gymnasie  

Folkeskole skal aldrig inkluderes i et CV. Hvis du stadigvæk er i gymnasiet eller tilsvarende, eller hvis gymnasiet er din højeste uddannelse, så kan du godt inkludere informationer herom. Så snart du har færdiggjort anden højere uddannelse, så bør du fjerne al information om gymnasie og folkeskole. 

 

Ikke relateret arbejdes erfaring. 

Du behøver ikke lave en liste over alle de jobs du nogensinde har haft. Generelt behøver du kun at inkludere positioner, du har haft de sidste 10 til 15 år, medmindre et tidligere job i høj grad er med til at demonstrere dine kvalifikationer. Undlad enhver position som ikke er relateret til jobbet som du ansøger, medmindre det efterlader arbejdsfri perioder i dit CV.  

Dog skal det siges, at hvis du har begrænset joberfaring, så kan du godt inkludere positioner som ikke er 100% relevante, så længe de demonstrer, hvordan de har forberedt dig på et job i dit nye felt. For eksempel, hvis du ansøger et job indenfor salg, kan du inkludere din tidlige joberfaring som kasseassistent og forklare, hvordan jobbet hjalp dig med at udvikle dine kundeserviceevner.  

 

Ikke relaterede hobbier 

De fleste virksomheder ønsker ikke at se hobbier på dit CV. Har du en hobby som relaterer sig til virksomheden, så kan du inkludere det. For eksempel, hvis du søger arbejde i en friluftslivsbutik, kan du nævne, at du er specielt interesseret i udendørs aktiviteter.  

 

Ligegyldige egenskaber 

Sørg for at de evner og egenskaber du inkluderer i dit CV, er up to date og relevante for positionen. Hvis de er ligegyldige, vil de ikke hjælpe dig med at lande en jobsamtale.  

 

Navne og kontakt info på tidligere chefer 

Fordi du har en separat liste med alle dine referencer, behøver du ikke inkludere nogle af kontaktinformationerne fra dine tidligere chefer på dit cv.  

 

Lønhistorik  

Din lønhistorik er noget du kan diskutere med arbejdsgiveren under en jobsamtale, når du er blevet tilbudt jobbet. Du bør ikke fastslå et lønniveau før, du er blevet tilbudt en jobsamtale. Så skriv ikke dine nuværende lønninger, eller hvad du håber på at kunne tjene.   


Straffeattest 

Hvis du bliver hyret, så vil virksomheden nok indhente din straffeattest. Du behøver ikke vedlægge den information på dit CV. 

 

Negative ord / ideer 

Undgå at sige hvad du ikke har opnået eller udrettet endnu fokuser i stedet på, hvad du har gjort eller er i gang med at udrette. For eksempel, hvis du stadigvæk går på universitetet, så skriv ikke ”ikke færdiguddannet endnu”, skriv i stedet hvilket år du færdiggører uddannelsen. Hvis du ikke færdiggjorde uddannelsen, så skriv blot hvilke år du gik på studiet.  

I stedet for at sige at du har ”begrænset erfaring”, så giv eksempler på tidligere erfaringer. 

 

En målsætning som beskriver hvad du vil 

I stedet for at skrive et CV der siger du søger et job, så skriv et karriereresume, profil eller branding profil som fremhæver, hvad du kan tilbyde en arbejdsgiver. 

  

Er du i tvivl om dit CV er velskrevet? 

Du er altid velkommen til at sende dit CV til os hos MatchMaker. Vi har mere end 25 års erfaring inden for rekruttering og vil med glæde tage et kig på dit cv. 

Alternativt kan du oprette en profil og uploade dit cv her. Så sender vi dig en melding, hvis der kommer nogle relevante jobs for dig. 

Reactions (1)

Svetoslav Ganchev 11-13-2020 8:38 PM
Hej. Jeg er interesseret at forstå hvordan en recruiter kan finde den rette til jobbet, hvis kun en kandidat har relevant erfaring... Til mig recruiting inden DK er som medicinsk hjælp- forstå jeg ikke hvad er problemet og jeg bege om at hjælpe...