6 tips til at arbejde hjemmefra hvis du har børn 

By: Saxo Merrild 08-19-2020

Categories:Nyheder,

Mange forældre prøver at begrænse deres hjemmearbejdsdage, til når deres børn er syge eller lignende. Virkeligheden er dog lidt en anden i disse tider. Med lukkede skoler, arbejde hjemmefra og ’social distance’, befinder mange familier sig i en situation, hvor de bliver nødt til at arbejde og passe børn – på samme tid. 

Tips til at arbejde når man har børn 

Så hvad kan forældre gøre for at sikre, at deres børn er optagede og glade, mens de skal kunne passe deres arbejde? 

  1. Lav et familie skema  

Det er vigtigt at lave et skema tidligt. Ideelt bør skemaet fungere som ramme for hele din dag, fra du vågner til du går i seng. Sæt dine ”kontor timer”, hvornår I vil tilberede mad, hvornår der er spisning og hvornår du har pauser. Prøv at få din arbejdskalender til at flugte med dine børns typiske rutiner – for eksempel kan forældre med småbørn måske med fordel planlægge deres møder og kald, når børnene tager lur, eller når de ældre børn laver lektier.  
Hvis I er flere voksne i huset, så husk at skriv hvem der ”ejer” de forskellige tidsrum, sådan at I ved, hvem der gør hvad og hvornår. Dette vil hjælpe dig til at have flere forstyrrelsesfri arbejdstimer.   

  1. Bliv enige om arbejdstimer 

Afhængigt af dine børns alder, bliver du måske nødt til at ændre dine tider en smule – nogle vil finde det nemmere at arbejde tidligere end de er vandt til for eksempel. De fleste chefer ønsker at arbejdet forsætter som sædvanligt, men er også modtagelige for rimelige og velbegrundede forslag.  

  1. Hold dig til rutinen 

Når du har fået et skema og en rutine på plads, så prøv at lade være med at afvige fra den. Prøv at få dine børn vendt til omstændighederne så hurtigt som muligt.  At etablere en rutine er en vigtig del af at opnå det, hvor du samtidig sikrer, at de trives. Det hjælper dem også med at forstå, at der er bestemte tider, hvor de ikke forstyrrer de voksne.  

  1. Hold dem underholdt med spil og indlæringsmateriale 

Planlæg på forhånd nye spil en uge frem. – Der er masser af spil, som kun kræver ting eller legetøj, du allerede har i huset.  

Det er også en god tid at lære dem nogle ting, de kan bruge i deres liv: Måske kan de forberede frokosten eller være din assistent til de huslige pligter? Det kunne også være en god idé at opfordre dem til at føre en dagbog.  

Ældre børn kan få noget mere ansvar, såsom at passe deres yngre søskende – sporty teenagere kan være specielt gode til at holde de yngre aktive og sunde, de kan måske også stå for at ”fodre” de mindre søskende en gang imellem. Det hjælpe også med til at få dem væk fra skærmene! Det er selvfølgelig vigtigt at belønne dem for denne opførsel, så overvej at give dem nogle flere lommepenge eller hvad end belønning, du føler er passende. 

Du kan også overveje at planlægge nogle ”video-kald-play-dates” med deres venner fra skolen.  
For meget teknologi kan dog være udfordrende for nogle børn, så prøv at finde tid tidligt på dagen til at have kvalitetstid med dine børn, og læg skærmtiden som en lille eftermiddags belønning. 

  1. Lav en dedikeret “Arbejdsstation” 

For mange forældre er det ønsketænkning at lave en ”børnefri zone ” i hjemmet. Er dine børn lidt ældre, så prøv at se om du ikke kan lave et område, som er dedikeret til arbejde og fri for børn. Dette er for at holde din arbejds-rolle og din forældre-rolle adskilt, så du kan give begge din fulde opmærksomhed i den tid, der er dedikeret til det, uden at føle at du ikke gør nogle af delene på en god måde.   

  1. Forvent det uventede 

Der er ingen grund til at blive stresset over at dine børn pludseligt forstyrrer midt i et konferencekald, eller at du bliver nødt til at flytte et aftalt digitalt møde medkort varsel, fordi en af dine unger er kommet til skade. Disse ting sker. De fleste af dine kolleger og kunder vil være forstående. Når det er sagt, så er det altid en god ide at lokalisere din ”mute” knap!  

Og endelig, så prøv at nyde denne tid sammen. Der er stressfulde tider for mange mennesker. Men det er vigtigt at finde de positive sider. Det kan være, at dine børn vil sætte pris på at kunne bruge noget mere tid med dig.